WRAP; Wellness Recovery Action Plan 

WRAP; Wellness Recovery Action Plan 

Regie houden over je eigen leven, leren wat je nodig hebt om je prettig te blijven voelen en je eigen triggers en waarschuwingstekens leren kennen en hanteren. (WRAP is een peersupport groep waarbinnen je aandacht en waardering hebt voor wederzijds advies en ondersteuning van lotgenoten.) 

WRAP is een peersupport groep waarbinnen aandacht en waardering is voor wederzijds advies en ondersteuning van lotgenoten. WRAP is ontwikkeld door Mary Ellen Copeland vanuit haar eigen ervaringen met en onderzoek naar herstel. Haar gedachtengoed, trainingen en producten worden in Nederland beheerd door Phrenos.
Door middel van het WRAP-programma van 8 bijeenkomsten leer je jezelf, je valkuilen, je krachten en je noodzakelijke behoeften in kaart te brengen. Hierdoor geeft WRAP je handvaten waarmee je in staat bent zelf de regie te houden over je eigen leven.
Regie houden als het goed gaat, om de balans te houden, maar ook tijdens en na een crisisperiode.

De WRAP bestaan uit 7 onderdelen:

Gereedschap voor een goed gevoel
Elke WRAP begint met het maken van een gereedschapskoffer voor een goed gevoel. Hierin komen al je ideeën, acties en instrumenten die jou ondersteunen en waaruit je gedurende de hele WRAP kunt putten.

Plan voor dagelijks onderhoud
Hoe zorg je ervoor dat het elke dag goed met je blijft gaan of zo goed als op dit moment voor jou mogelijk is.

Triggers en actieplan Triggers
Hoe herken je wat je welbevinden van buitenaf triggert en wat kan je er (preventief) tegen doen.

Vroege waarschuwingstekens + actieplan vroege waarschuwingstekens
Op welke manier krijg je vanuit jezelf signalen dat het minder goed met je gaat en wat kun je hier (preventief) mee doen.

Signalen dat je dreigt te ontsporen + actieplan
Waaraan herken jijzelf de signalen dat je grip dreigt te verliezen en wat kun je hier zelf aan doen.

Crisisplan
Dit is het enige plan wat je schrijft voor de ander. Dit is bedoeld zodat de mensen die jij in deze situatie nodig hebt, weten wat er moet gebeuren als je niet meer voor jezelf kunt zorgen. Wat en hoe moeten dingen overgenomen worden.

Plan voor na de crisis
Wat heb jij nodig om weer terug te komen in je goede gevoel en je gewone manier van doen, waarbij je dus voldoende hebt aan je dagelijkse onderhoudsplan.

De WRAP-facilitator heeft zelf deelgenomen aan een WRAP-training en gebruikt de WRAP zelf in het dagelijks leven.