Ambulante begeleiding, begeleid wonen & beschermd wonen

Veel mensen weten niet precies het verschil tussen ambulante begeleiding, begeleid wonen en beschermd wonen. Er zit echter een groot verschil tussen deze manieren van wonen. We leggen hieronder meer uit over de verschillende vormen.

Mocht er een bepaalde vorm van woonbegeleiding nodig zijn is het mogelijk deze bij ons in te kopen op basis van ZIN, PGB of particulier. Op de pagina wooninitiatief vindt je meer informatie.

 

Woonvormen

Begeleid wonen 

Begeleid wonen is er voor mensen die graag op kamers willen maar nog niet het gevoel hebben dat dit zelfstandig kan. Dit kan zijn omdat je bijvoorbeeld te maken hebt met een psychische aandoening of psychosociale klachten die het lastig maken om meteen zelfstandig te wonen. Bij begeleid wonen krijg je een eigen kamer in een gedeeld huis en betaal je hiervoor huur. Samen draag je zorg voor jullie leefomgeving.

Meer informatie over begeleid wonen? Klik dan hier!

Beschermd wonen

Indien je het gevoel hebt dat begeleid wonen niet voldoende is voor jou dan biedt beschermd wonen misschien uitkomst. Beschermd wonen is geschikt voor mensen die door psychische of psychosociale problemen hulp nodig hebben bij dagelijkse activiteiten of het gevoel hebben dat je niet zelfstandig kan wonen. Bij beschermd wonen wordt er een kamer aangeboden in een instelling of wooninitiatief waarbij er 24/7 begeleiding aanwezig die je ondersteuning kan bieden wanneer je dit nodig hebt. Dit betekent dat er altijd een zorgverlener aanwezig is. De bewoners krijgen een persoonlijk begeleider aangewezen en worden intensief ondersteund in de dagelijkse activiteiten. Ook wordt er gezorgd voor een zinvolle dagbesteding. Al deze aspecten dragen bij aan herstel en de mogelijkheid om door te stromen naar begeleid wonen of ambulante begeleiding.

Meer informatie over beschermd wonen? Klik dan hier!

Ambulante begeleiding

Ambulante begeleiding is bedoeld voor mensen die zelfstandig wonen maar daar wel wat ondersteuning bij kunnen gebruiken. De begeleiding wordt afgestemd op de vraag en de behoefte van de cliënt en de zorgtoekenning vanuit de gemeente. De zorgvraag kan betrekking hebben op verschillende gebieden zoals administratie, structuur, financiën, sociaal netwerk, daginvulling en meer.

Vanuit El Arte de la Vida krijg je een vaste begeleider aangewezen die een aantal keer per week bij je thuis komt. In samenspraak met je persoonlijk begeleider spreek je af wat jij nodig hebt. In het begin is het mogelijk dat je persoonlijke begeleider meerdere keren in de week langs komt maar na enige tijd zal je snel vooruitgang zien en zal het afgebouwd worden. We bieden dus begeleiding op maat.

Als je nog niet over een eigen woning beschikt kan je ook terecht bij El Arte de la Vida. Wij hebben meerdere zelfstandige appartementen tussen de 20 en 45 vierkante meter. We hebben een locatie in Ede en in Lunteren.

Meer informatie over ambulante begeleiding? Klik dan hier!

Wil je weten of je in aanmerking komt voor woonbegeleiding? Kijk dan even op de website van regelhulp.nl

Aanmelden